industriebouw, industrieel bouwen, industrieel bouwen woning, industrieel pand bouwen, industrieel gebouw bouwen

Duurzame industriebouw met aluminium

Industriebouw staat niet alleen voor het bouwen van ‘functionele industriële panden’. De roep om duurzame industriebouw wordt steeds groter en dat is een goede zaak. Het is dan een kwestie van met milieubewuste partners rond de tafel te gaan zitten om de energiezuinige puzzel te leggen. Voor het schrijnwerk loert daar aluminium als beste oplossing om de hoek, met Aliplast in een voortrekkersrol.

 

Interesse in industriebouw? Neem contact met ons op 

Trends in industriebouw

Magazijnen, distributiecentra, productiehallen, opslagruimtes en kantoren van fabrieken bouwen is een vak apart. Als aannemer in de industriebouw ga je de uitdaging alle dagen met veel toewijding aan. Wel voel je een evolutie in de hedendaagse noden. Naast functionaliteit en comfort is het in industriebouw vooral zaak om energie te besparen. Pure noodzaak. Handig is dan dat je leveranciers meedenken en mee een duurzame koers varen. Bij Aliplast Aluminium Systems hebben we dat in de vingers. Duurzaamheid zit in ons DNA én in onze producten. Ons materiaal helpt immers isoleren en levert zo een bijdrage aan het klimaat en energiebesparing. Maar er is meer.

 

Duurzame industriebouw

Het feit dat aluminium 100% recycleerbaar is, vormt een meerwaarde voor industriebouw. Aluminium kan gemakkelijk worden gesmolten, gevormd en hervormd zonder kwaliteitsverlies.

Industriële bouw duurzamer maken?

Foto: Yvan Glavie

Bij Aliplast behaalden we voor 10 van onze aluminium raam- en deursystemen  het Cradle to Cradle certificaat. Hiervoor wordt niet enkel gekeken naar het recycleren van het materiaal, maar ook naar het gebruik van hernieuwbare energie, naar het verstandig omgaan met waterverbruik en naar de sociale omgang met personeel en leveranciers. En daar plukt ook de industriebouw de vruchten van.

Industriebouw & BREEAM

Nog een stapje verder: let in de industriebouw op het BREEAM certificaat. Dat staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, wereldwijd de meest courante internationale standaard voor certificatie van industriebouw en gebouwen. BREEAM streeft naar duurzaamheid met behoud van comfort, veiligheid en gezondheid van gebruikers van panden. Een voorbeeld van een gebouw met BREEAM certificaat, is het chocolademagazijn van Barry Callebaut.

 

Voorbeeld industriebouw: Chocolademagazijn Barry Callebaut

Om een hoge thermische isolatie met een strakke moderne uitstraling te combineren werd er voor dit magazijn en kantoren gekozen voor de Star75 en de MC Wall. De Star 75 ramen hebben een inbouwdiepte van 75 mm voor het buitenkader en 84 mm voor de vleugel. Ze hebben een Uw-waarde van 0,94 W/m²K en een luchtdichtheid klasse 4. Ook op het vlak van akoestiek scoren de ramen hoog met 47,1 dB (-1,-4). Zo past deze oplossing perfect in toepassingen voor industriebouw, conform de strengste eisen wat thermische en akoestische isolatie betreft.

Voor de gordijngevels integreerde de constructeur de MC Wall, die elke architect een ongekende ontwerpvrijheid garandeert. Met een Uf-waarde van 0,97 W/m²K scoort deze alles-in-één vliesgevel ook goed op het vlak van isolatie. De diepe ovaalvormige afdekkappen die door de architect gekozen werden, accentueren de diepte op de gevel, waardoor de glaspartijen een extra architecturaal aspect toevoegen. Ja, want industriebouw mag ook mooi zijn. Aliplast denkt mee na over de ganse lijn.

 

Interesse? Vul ons formulier in en neem contact op 

Een overzicht van onze aluminium systemen

Bekijk onze producten

Doe inspiratie op

Ontdek onze projecten